PARISGUIDE

Klumpigt. Jag lovade en Parisguide för några månader sen, har jobbat sporadiskt med den sen dess. Sen avslutar jag bloggandet pang bom bara sådär, innan jag lagt upp den. Här kommer den iallafall:

Restauranger/ Caféer
Det franska köket… Inte min favorit, och jisses vad du kan gå på nitlotter i den här stan när det gäller mat. Att gå ut och strosa på stan för att sedan hitta någonstans att slå sig ner och äta på är ingen bra idé. Det finns bra och prisvärda restauranger värda att kolla upp i förhand, för att garantera ett trevligt och lyckat restaurangbesök. Här är mina (prisvärda) favoriter!

 

Planet Sushi (55 Rue Montorgueil, Metro: Sentier)
Sushiälskare på Parisvisit får bara inte missa Planet Sushi. Här serveras den fräschaste och godaste sushin i hela Paris. Restaurangens egna kombinationer rekommenderas extra starkt, t.ex. Japan Roll och Dragon Roll. Ett minus är den lagom förvirrade personalstyrkan, men det vägs upp av trevlig stämning, supersnygg interiör, löjligt bra priser och god mat.

 

Little Italy (13 Rue Rambuteau, Metro: Rambuteau)
Ett litet pastahak i krokarna kring Pompidou. Det går inte att boka bord, och restaurangen är liten, så en fredag/lördagkväll får man nog räkna med att vänta på bord en stund. Men det är det värt! Här serveras den bästa pastan i en massa annorlunda spännande former. Tiramisun till efterrätt är ett hett tips…

 

Chez Justine (96 Rue Oberkampf, Metro: Parmentier)
Det här stället är så franskt det kan bli, på helt rätt sätt. Ligger på rue Oberkampf som knappast är stans största turiststråk, så vill man fly turistfällor är det här stället att gå till! Otroligt god mat i mysig miljö helt enkelt. Varning för avancerad meny utan engelsk översättning, man får helt enkelt chansa lite. Plankan är hur som helst ställets specialitet!

 

Café Place Verte (105 Rue Oberkampf, Metro: Parmentier)
Mitt emot Chez Justine ligger det här coola stället, soft 70-talsretro inrett. Bra musik, supertrevlig och uppmärksam service, fräsch mat och framför allt kanske: Prisvärda och spännande drinkar! Och inte en turist så långt ögat når (förutom du själv då då…).

 

Le Fumoir (6 Rue de l'Amiral de Coligny, Metro: Louvre-Rivoli)
Tjusigt franskt brasseri mittemot louvren med riktig vardagsrumskänsla. Superhärlig after work, med mycket blandat folk. Tjusiga äldre damer, viktiga portföljnissar, chica parisiskor, förälskade par, tja… Alla går hit. Prisvärt som bara den!

 

Le Kong (1 Rue du Pont Neuf, Metro: Pont Neuf)
Näst sista avsnittet i sex and the city tar sin början här. Det är här Carrie äter lunch med sin pojkväns exfru, med vackra Seine i bakgrunden. Att gå hit och äta är dyrt, och enligt ryktet inte särskilt gott, men gå hit och ta en drink istället! Eller dansa hela natten lång när nedre våningen fram mot midnatt förvandlas till nattklubb.

 

Relais de l’entrecôte (101 Boulevard du Montparnasse, Metro: Vavin)
Inte ett tips för gourmeten kanske. Pommes frites med entrecôte är det enda som stället, som funnits i flera hundra år serverar. Ingen smakupplevelse på något vis (förutom grönpepparsåsen som är fantastisk och vida omtalad), men är man sugen på en riktig köttbit på ett anrikt ställe som andas gammal parisromantik, är det hit man ska gå. Dessutom ganska lustig grej, att när man ätit upp slevar servitrisen upp en portion till på din tallrik.

 

La Perla (26 Rue Francois Miron, Metro: Hotel de Ville)
Inte att förväxlas med La Perle, som blivit alldeles hiskeligt hypat de senaste åren. La Perle är rättså sunkigt och ligger inte direkt i Paris trevligaste korsning, därför rekommenderar jag hellre La Perla, på andra sidan Rue de rivoli. Ligger supermysigt, och är ett mysigt och coolt texmexställe. Jag som inte ens gillar texmex kan rekommendera den här! Och så ska margharitasen vara något alldeles särskilt…

 

Joe Allen (30 Rue Pierre Lescot, Metro: Etienne Marcel)
Precis vid metrostationen Etienne Marcel ligger den här amerikanska restaurangen med riktigt bra mat. Det är bullrigt och högljutt, inget ställe att gå till om du har huvudvärk precis, men en bra start på en utekväll kanske. Det är inga budgetpriser men helt klart värt varenda krona med tanke på superbra service och riktig gourmetmat!

 

Experimental Coktail Club (37 Rue Saint Sauveur Metro: Sentier)
Inte en restaurang, men superhypad coktailbar bland Parisarna. Deras cocktails är helt klart unika!

 

 

Shopping
En omfattande shoppingkategori i en parisguide kanske skulle vara på sin plats. Problemet är att jag personligen inte är alls förtjust i Parisshoppingen. Det är över lag väldigt dyrt och de franska budgetkedjorna gör inte alls snygga kläder. Är man verkligen shoppingsugen och vill ha allt samlat på ett och samma ställe, så är det Le Forum des Halles som gäller. Ett enormt köpcentrum med alla de franska kedjorna. Även om butiker som Zara och H&M även finns hemma, så tar de trots allt in andra kläder än butikerna hemma, så de är alltid värda ett besök.

 

COS (4 Rue de Rosiers, Metro: Saint-Paul)
H&M:s systerkedja, med lite mer classy design, bättre material och högre priser. Helt klart värt ett besök om du ändå strosar i Marais. Rekommenderas speciellt för basplagg med lite edge i bra kvalitet.

 

New Look (Forum des Halles, Metro: Les Halles)
Den enda av budgetkedjorna (förutom H&M och Zara) där du enligt mig kan hitta snygga kläder. Lite som svenska Gina Tricot men dyrare och ofta lite too much. Framförallt rekommenderar jag skoavdelningen här! Billiga och ofta spektakulära partyklackar.

 

Sephora
Ett måste för alla smink och hudvårdsnördar. Hur stort som helst. Här kan man strosa hur länge som helst och testa allt i sminkväg. Risken är att det blir ganska dyrt innan man är färdig..

 

Marc by Marc Jacobs (19 Place du Marché Saint-Honoré, Metro: Pyramides/ Tuileries)
Det här är det hetaste tipset för de som vill köpa presenter till nära och kära. Här säljs väskor, smycken, t-shirts, plånböcker, fickspeglar, nyckelringar med mera till löjligt låga priser. Brukar vara lätt att hitta uppskattade presenter eftersom butiken inte finns i Sverige.

 

Colette (213 Rue Saint-Honoré, Metro: Tuileries)
I samma område som Marc by Marc Jacobs butiken ligger berömda Colette. En konceptbutik som säljer de dyraste designplaggen. Superkul att se modet från catwalken på riktigt, snyggt stylat på skyltdockorna i lokalen. Minus för stroppig personal. Plus för de coola designprylarna.

 

Maje, IKKS, Sandro
Tre olika kedjor som får falla under samma rubrik. Parisiskt chict mode när det är som bäst. Hit får man dock ta med sig den tjocka plånboken om man vill shoppa loss.

 

 

 

Second Hand
Second Hand shoppingen i Paris är fantastisk! Här går det att hitta i princip hur udda saker som helst. En heldag i Second Hand-affärerna är en lektion i modehistoria som heter duga. Det finns såklart en hel mängd mindre affärer som du lär springa på om du är på strosarstråk i Paris. Jag tipsar om de lite större, som alltid är värda ett besök.

 

Hippy Market (Korsningen mellan Rue Francais/Rue de Turbigo)
En nyöppnad butik som gör skäl för sitt namn! Hippieromantiken influerar butiken, som nog har det knasigaste utbudet av alla Second Hand butiker i Paris. Här säljs inte vilka trasor som helst, det märks att mycket krut läggs på urvalet. Herravdelningen är lika stor som damavdelningen, vilket inte är särskilt vanligt. Ett måste för tjejer är pälsarna. Ska man köpa sig en äkta päls är Paris staden att göra det i, och Hippy Market har massor att erbjuda.

 

Kiliwatch (64 Rue Tiquetonne, Metro: Etienne Marcel)
En klassiker som blandar noga utvald Second Hand med hipp design. Habegäret är alltid lika stort härinne, men de saftiga priserna för att det är hyfsat lätt att lägga band på sig. Ett tips är accessoarerna och skorna, ett par skinnstövlar med den rätta slitningen hittar du här! Det brukar också finnas ett brett utbud av skinnjackor i det rätta vintagestuket.

 

Episode (16 Rue Tiquetonne, Metro: Etienne Marcel)
Kiliwatch lillasyster ligger lite längre upp på samma gata. Här är priserna ungefär hälften så höga, och inte helt sällan hittar du exakt samma plagg här som du sett på Kiliwatch. Fyndfaktorn är hög, ta dig tid att gå igenom mängderna med stickade tröjor och paljettoppar!

 

Come on Eileen (16-18 Rue des Taillandiers, Metro: Bastille)
Helt fantastisk liten butik vid Bastille som snarare påminner om någon excentrisk skådespelerskas garderob! Varje plagg är unikt och har med all sannolikhet en fantastisk historia bakom sig, här kan man gå i timmar och drömma sig bort. Prisläget är väldigt varierande, från 10 euro till flera 100, men något roligt och unikt till ett bra pris brukar gå att hitta!

 

Allison & Sasha (16 Rue Etienne Marcel, Metro: Etienne Marcel)
I samma område som Kiliwatch, Hippy Market och Epsiode ligger denna pärla. Hit ska du gå om du är på jakt på gammeldags, romantiska, spetsblusar. Det finns så otroligt mycket fint! Missa inte undervåningen för minst sagt spektakulära långklänningar…

 

 

Free P Star (8 Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie, Metro: Saint-Paul)
En Parisklassiker! Kanske för att butiken ägs av två excentriska bögar, eller för att den huserar i den minsta lokalen i hela Marais, och alltid är fullproppad med unga fashionistas som hoppas fynda. Men frågar ni mig finns inte mycket charm här. Kläder ligger i stora plastsäckar på golvet, hängs skrynkliga upp på galjar och trycks in på överfulla ställningar. Det kanske går att göra ett fynd eller två, eftersom det är riktigt billigt, men man orkar helt enkelt inte! Men bara att beskåda spektaklet kan vara ganska spännande…

 

Noir Kennedy (12 Rue du Roi de Sicile, Metro: Saint-Paul)
Också i Marais, men Free P Stars raka motsats! Om du inte gillar den klassiska second hand-uppdelningen: 99% skitfult/ 1% fynd, då är det här stället att gå till! De har gjort sorteringen åt dig och det som återstår på de hyfsat glesa (åh vad skönt!) ställningarna är endast snygga grejer som skapar habegär. Trots detta – helt okej prisläge! Perfekt för den som inte riktigt litar på sin känsla för Second Hand, det du handlar här är garanterat moderiktigt och coolt.

 

 

Nattklubbar
Vid en första anblick kanske Paris nattliv inte tycks så livat, generellt sett sitter man hellre på en bar, dricker otaliga glas vin med sina vänner och snackar skit. Men klart man kan ha en helkväll här också, skrapar man på ytan så är alternativen otaliga! Det finns massor med småklubbar som mer liknar privatfester i någons vardagsrum där du minst anar.

 

Vip-room (188 bis Rue de Rivoli, Metro: Palais Royal-Musée du Louvre)
Snygg klubb mittemot Tuilerierna. I princip hela stället är en enda stor vip-avdelning med drinkbord. Det är knappast hit fransmännen själva går, utan här samlas de rika turisterna och sprutar champagne natten lång. Fransmännen själva beskriver stället såhär: ”Russian guys, swedish girls”. Ligger något i det… Men snyggt och superfräscht, med bra och trevlig service. Coolt också med anställda dansöser som verkligen kan sin grej…

 

MADAM (128 Rue La Boétie, Metro: Frankin D. Roosevelt)
Dekadent parisromantik när den är som bäst. Här kan du svinga dig i kristallkronorna till klockan nio på morgonen. Det är trångt och folk röker sina cigaretter inomhus. Riktigt sunkigt emellanåt, och är på topp mellan 5-8. Ett bra efterfestställe helt enkelt!

 

Au bonheure des dames (40 Rue du Collisée, Metro: Saint-Philippe-du-Roule)
Är en torsdagsklubb som äger rum i Les Planches lokaler. Kvällen börjar vid 22, och då är bara tjejer välkomna. Det bjuds på vin och det finns möjlighet att bli sminkad av makeupartister. Efter midnatt är även killar välkomna och då börjar festen. Här brukar vara ett jäkla drag, och musiken är superb!

 

Black Calvados (40 Avenue Pierre 1er de Serbie, Metro: George V)
Ryktet säger att det här var Serge Gainsbourgs favorithak en gång i tiden, men det är ganska missvisande information… Stället är hypermodernt renoverat, inga kristallkronor att svinga sig i här inte! Klubben är liten, vilket jag personligen tycker ger en mycket mer intim känsla och roligare fest – om folket är bra! Och det är det här! De stekiga fransmännens favoritställe, och inte vem som helst kommer in.. Ditt kreditkort fungerar som inträdesbiljett, så det gäller att ha rätt färg… Om du är kille förstås!

 

L’arc (12 Rue de Presbourg, Metro: Charles de Gaulle-Étoile)
Precis vid triumfbågen ligger L’arc, en supersnygg klubb med bra folk och alltid bra musik. Det är ofta fullpackat och trångt, så en kväll på dansgolvet är inte sådär jätteskoj. Har man däremot ett drinkbord får man garanterat en grym kväll på L’arc.

 

Bagatelle (42 route de Sèvres à Neuilly, Bois de Boulogne)
Utanför Paris, i Boulogneskogen ligger ett gäng utomhusklubbar. Den mest berömda är Bagatelle, och under sommarhalvåret är en kväll här något man inte får missa! Stämningen är grym, stället är supercoolt och lite mystiskt i en enorm trädgård. Att ta sig hit är dock inte det lättaste, taxi är dyrt eftersom man ska utanför stadsgränsen, och dessutom har många taxichaufförer svårt att hitta. Men som sagt – missa inte!

 

Le Magnifique (25 Rue Richelieu, Metro: Palais Royal-Musée du Louvre)
På onsdagar är Le Magnifique the place to be. Första gången vi kom hit kändes vi oss aningen malplacerade, stället känns som någons vardagsrum! Det är med andra ord väldigt litet och intimt. Här hänger de coolaste parisarna och svenska flickor. Stämningen är sådär mitt i veckan skön, och housemixad indiepop är det som gäller i musikväg.

 

Longchamp (Hippodrome de Longchamp, Bois de Boulogne)
Inte långt från Bagatelle ligger det konkurrerande Longchamp. En galoppanläggning som nu också erbjuder nattklubb under bar himmel på helgerna. Här håller verkligen alla som är något i paris nattliv till, och det är uppenbart att Boulogneskogen är the place to be under sommaren. Lite stekigare än Bagatelle, och den mystiska dekadenta känslan som finns på där saknas. Bra drag garanteras i alla fall, så länge det inte regnar och musiken måste stängas av…

 

Att göra

 

Velib
Hyrcyklarna är omåttligt populära i Paris. I alla fall hos parisarna själva, ett årskort på cyklarna kostar nästan ingenting. Är man turist är det kanske helt lockande att ge sig ut på cykel i ett trafikkaosigt Paris, jag vet inte… Vågar man så är det i alla fall ett riktigt kul och spännande sätt att se staden på. Ta med en picknick, ställ ifrån dig cykeln och hämta upp en ny när du känner för det. OBS! Man lämnar 150 euro i deposition på cykeln när man hyr den, och tänk på att det i värsta fall kan ta upp till en månad att få tillbaka de pengarna…

 

Picknick framför Eiffeltornet
Ska man se Eiffeltornet föreslår jag att man tar metron till Trocadero, och inte till Bir-Hakeim som är den ”officiella” Eiffeltorn-stationen. Vid Trocadero har man en fantastisk vy hela vägen ner. Att ta med sig en picknick och sitta i gräset framför tornet är en given klassiker.

 

Promenera längs Seine
Seine flyter genom hela Paris, och att gå längs den är ett jättebra sätt att uppleva staden. Man får se de flesta sevärdheter på nära håll och staden ter sig aldrig vackrare än från Seine. Det finns ett antal sightseeingbåtar, men de är knappast värda pengarna, gå istället! Missa inte Pont des Arts utanför Louvren!

 

Drink i Montparnasse
Nästan högst upp I Tour Montparnasse (den svarta skyskrapan i fjortonde arrondissementet) ligger en restaurang, som enligt mig har Paris finaste utsikt! Eftersom Montparnasse är den enda byggnaden som kommer upp något så när i samma nivå som Eiffeltornet, och den dessutom är placerad rakt mittemot, så har man en fantastisk utsikt över Eiffeltornet. En drink här är ett hett tips för så mycket Pariskänsla som möjligt.

 

Parkhäng i Buttes Chaumont
Min favoritpark i Paris ligger i nittonde arrondissementet (Metro Buttes-Chaumont eller Pyrenées). En eftermiddag här får dig att helt glömma bort att du befinner dig mitt i en storstad. Det är lummigt, grönt och vackert. Missa inte restaurangen Rosa Bonheur som ligger mitt i parken. Supermysigt ställe där det samlas en massa coolt folk framåt kvällen.

 

Vin på Sacre-Coeur trappan
Att besöka Sacre-Coeur och Montmartre är såklart ett måste för alla som turistar i Paris. Personligen tycker jag bara att den klassiska leden mellan Sacre-Coeur och målartorget är mer jobbig än vacker, på grund av folkmassorna… Här är det alltid trångt! Nej, slå er ner på Sacre-Coeur-trappan istället, korka upp en flaska vin, njut av alla duktiga gatuartister och utsikten!

 

Frukost på franskt café
Är man i Paris tycker jag inte att man får missa att äta frukost på ett riktigt franskt café. Det är kanske inte den mest näringsrika starten på dagen, men ack så franskt! Baguetter, croissanter, marmelader o.s.v. Jag rekommenderar Pain Quotidien som finns både i Marais och på Rue Montorgueil för en prisvärd fransk frulle.


362 amazing days

Det här blir det sista jag skriver på obestämd framtid. FAN VAD HÖGTIDLIGT DET LÄT DÅ. Det är ju inte högtidligt alls, eller någon big deal över huvud taget. Men så är det iallafall.

Om 3 dagar har jag bott i Frankrike (med några veckors avbrott då och då) i ett helt år, och jag vill inte alls att det ska ta slut nu. När det är som bäst. Men slut tar det, idag! IDAG! Jag borde säga typ - det är blandade känslor. Men det är det inte, det är bara vidriga ångestkänslor. Seriöst, jag har glidit på en räkmacka i ett år, verkligen levt livet och bara haft kul twentyfourseven. Inga måsten (nåja, nästan inga..) eller jobbiga krav någonstans. HUR i hela friden ska jag klara av att jobba som ett djur hela sommaren, för att sedan kastas direkt in i studentlivet? Alltså nej. Jag tror att någonstans kommer det gå snett. På ett eller annat vis, förr eller senare.

Att sammanfatta det här året är ju typ omöjligt om jag inte får typ en hel dag på mig, och det har jag inte. Herregud, jag har två väskor att packa och en fransman att pussa på. Men en liten hundradel av varje månad kommer här:


I Nice, typ den första utekvällen. När jag tänker tillbaka  på det nu så skrattar jag lite och vet att jag ALDRIG någonsin tyckt att det var kul nu. Men då. På egna ben för första gången liksom, det var coolt.


Det bästa med Nice var Cannes, ironiskt nog.. Det var i Cannes jag fick smak på vad som komma skulle - PARISFEST liksom.


Sen var jag så trött på Nice att jag ville spy. Så jag åkte till Paris och mötte upp Malin!!! Jäklar vad det turistades de där dagarna.. Tjusigt!


Jag var hemma i knappt tre veckor i augusti. Krisade lite, färgade håret pissgult och var jättefull med Becci på en öde väg mitt i natten. Lite så. Bestämde på mindre än 20 timmar att jag skulle tillbaka till Paris.


I september hängde jag med Filippa och Isabelle. Här på Technoparade som var INSANE, på ett jävligt obehagligt vis. FYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY.


I oktober var jag på BDD för första gången. Love at first sight måste jag nog säga.


I november hälsade både mamma och pappa på. Det här är min snygge pappa. jag lät honom betala i mataffären, såklart. Man måste passa på. (Komiskt dock att det bara är öl på bandet.. hmm..)


December minns jag som en jävla bra månad. Allt lossnade då. Jag och Flippan slog våra kloka partyhuvuden ihop med fröken Cholats, och det blev bara så bra.


I januari träffade jag fröken Backman för första gången, love at first sight. Älskade flickvän. HUR SJUKT är det inte att det visade sig att vi bodde ynka tre minuters promenad ifrån varandra. Stor risk liksom....


I februari åkte vi till Normandie med ett skönt gäng, det var en helt jävla fantastisk helg.


Chanel och Sofia hälsade på några marsdagar, och det var sjukt uppfriskande att vara fem istället för tre.


I April var jag i Malmö en sväng och hälsade på Student-Becci. Det fick mig att se liiiite lite ljusare på det där jävla studentlivet.


I maj har det varit UTEFEST på schemat mest hela tiden. Grymt. Gud vad jag ska sakna Paris..

NÅJA. Man ska sluta när det är som bäst, eller hur?

RSS 2.0