chezmoi

De två sista dagarna i Paris innebar brunch på Boulevard Montmartre, marknad i Clignancourt, middag och bio på Champs Élysées, häng i latinkvarteren och Jardin du Luxembourg... Resan hem gick bra, vi var övertrötta men det gjorde bara att allt var hysteriskt kul. Det luktade kanelbulle i planet och det var lagom mycket turbulens för att jag ska tycka att det är kul (är det bara jag som alltid, till min förskräckelse, sitter och hoppas på turbulens?) Ikväll ska vi till Köpenhamn och imorgon eller torsdag blir det Göteborg för att kolla på boende inför hösten. Vi får hoppas det går vägen.. Och med dessa ord tackar jag för mig här. Slut på bloggen. Bara så där, faktiskt.

Paris #7 & #8

De två senaste dagarna har vi varit duktiga turister! Igår gick vi upp typ halvåtta för att vara först på plats vid eiffeltornet, men tiden sprang iväg, och vi var inte där förrän strax innan tio, och då var kön enorm. Men det var inget att diskutera - vi skulle upp. Efter 2 timmars kö, inklämda bland superarga japaner, minimala skrynkliga söta tanter och en tjock spanjorska (som filmade varenda sekund av köprocessen), var vi tillslut uppe i toppen. Det var helt klart supermäktigt, speciellt när Malin, naturvetare som hon är, berättade att tornet svajade flera meter p.g.a vinden, men att vi inte märkte det. Fast jag gör kanske inte om det... Det finns roligare saker att lägga 2 timmar i Paris på..


Vi åkte till Marais och strosade rundor lite. Det är verkligen mina favoritkvarter! Massor av roliga affärer, barer och fik. Och så bögarna! Överallt, killar killar killar killar. Hand i hand. Fint. I en ganska skabbig Second Hand butik hittade vi en klockren hatt! Har funderat på vad jag ska vara utklädd till på Martinas maskerad men det har stått still. Men eftersom Malin ska vara Lilla My så ska jag vara Snusmumriken, och den här hatten är Snusmumrikens. Måste vara! I Marais var vi också på COS som är H&Ms nya kedja. Lite dyrare, lite mer clean och bättre kvalitet. Rekommenderas!


Idag gick vi ner till Belleville för att hyra cyklar. Vi hittade tre ställ ganska nära varandra, men cyklarna var helt slut... Vi hittade tillslut cyklar i två olika ställ och jag tror vi fick hålla på i trekvart med att betala och försöka få loss cykelhelvetena, gud vad ARG jag var.. Men när vi till slut började trampa ner mot centrum vände humöret. Det var superkul! Lagom risky liksom. För som jag sa - jag har aldrig ens cyklat i Ängelholm, så steget till Paris känns ju sådär. Emellanåt såg jag mitt liv passera i revy, men för det mesta var det bara kul. Problemen kom igen när vi skulle lämna ifrån oss cyklarna vid ett ställ, för alla cyklar som inte fanns hemma hos oss, var såklart inne i centrum. Det gick hyffsat första rundan, men andra gången när vi tog cyklar för att cykla till Lafayette var det helt hopplöst, höll på att bli tokig! Så over all, är jag rätt kluven till de där cyklarna.. Det var rätt krångligt på alla sätt och vis, men när man väl satt på sin cykel var det både kul och praktiskt. Iallafall så blev det picnic utanför Louvren! Det blir nog inte mer franskt än Malin på den här bilden..


Lafayette var totalt livsfarligt för min plånbok. Jag höll på att deppa ihop för att jag inte hade råd med.. någonting egentligen. Skoavdelningen var det värsta jag utsatt mig själv för på jättelänge, så jag kunde inte låta bli att köpa ett par som jag jag gillade, och som faktiskt kostade en överkomlig summa. Eller.. Jag tänker undvika att kolla mitt banksaldo så länge det bara går, för att undvika ångestattack.


Nu blir det pizza och Champs-Élysées!

Paris #6

Malin är här! jag hade nästan glömt hur mycket roligare allt blir när man är två.. Idag bestämde vi oss för Montmartre. Vi kämpade oss upp för trapporna till Sacre-Coeur och det var sjukt svettigt. Så vi satt på trappan och beundrade utsikten himla länge.


Sen gav vi oss in i Sacre Coeur och vallades rundor som en annan fårskock tillsammans med alla miljoner turister. Eftersom man själv är turist känns det väl inte helt okej att klaga, men det förstör fan upplevelsen ibland. Ännu värre var det uppe i Montmartre, i kvarteren och på målartorget. Så efter lite lyktsolpspose bakom målartorget gick vi neråt igen.


Så vi hamnade i Pigalle som är sexkvarteret här i Paris. Det var rätt sjukt faktiskt. Det kryllade av "sexy show" "sexy cinema" "sexy shop" på en kanske 300 meter lång gata. Allt förstås jävligt tacky. Den här stolen fanns i fönstret på sexmuséet. Vill inte riktigt fundera på dess användingsområde.


Vid Moulain Rouge vände vi tillbaka och käkade lunch. Sen tappade vi bort oss och hamnade av en ren slump på Montmartres kyrkogård. Det var verkligen vackert!


Så vi blev lite kyrkogårdspepp sådär mittiallt, och fick för oss att åka till Pere Lachaise och spana in kändisgravar. Sagt och gjort. Och nu vill jag aldrig mer se en grav i hela mitt liv. Pere Lachaise är enormt och de gravar man villse ligger rätt utspridda. Och när Malin inte var en så enastående kartläsare som jag bestämt att hon var fick vi lite problem.. Gud vad vi gick. Det är ett jättevackert och fascinerande landskap med alla gravar, men det ser ut som på bilden överallt och tillslut blir man rätt mätt. Vi såg iallfall Jim Morrisons grav (typ den fulaste på kyrkogården). Edith Piafs, och Oscar Wildes. Den var fin! Full med pussmunnar. Jag ville dock INTE joina med en...

Paris #5

Gjorde en liten second hand tripp idag. Började på Bastille, där jag letat upp ett par addresser. Först en som hette Adöm. Den var väl inte sådär jättemycket att hänga i julgranen tyckte jag. För mig är det roliga med Second handbutiker hela inredningen och stämningen i butiken. Det ska kännas som en teatergarderob med spektakulära väskor, skor, hattar och kläder i en enda röra. Inte särskilt ofta när det kommer till Second Hand vill jag handla något, bara förundras över hur mycket wacko grejor folk klätt sig i en gång i tiden. Därför motsvarade nästa ställe, Come on Eileen alla mina förväntningar. Jag kom dit klockan två, precis när dem öppnade och stannade i en och en halv timme! och hela tiden var jag helt ensam, weird.. Jag lämnade väskan i kassan och dök in bland galjarna. Och WOW. Jag var helt yr när jag var klar, och tanten i kassan var jätteförvånad när jag bara ville köpa en liten fickspegel. Hon frågade om det var något speciellt jag hade hittat, och sa att hon i såfall kunde ge mig rabatt. Jag förklarade för henne på sjukt knackig franska (det är det bästa med gamla tanter, de kan inte någon engelska, så det är bara att köra på franskan) att jag verkligen uppskattade att bara få se alla vackra kläder och att jag skulle komma tillbaka en annan dag. Hoppas vi får tid till det!
 
Jag tänkte fortsätta till en address som ligger mittemot Louvren, och jag var helt säker på hur jag skulle gå för att komma dit. Det var fel. Jag var en millisekund från att gå vilse när en metrostation dök upp och jag kapitulerade och åkte typ 2 stationer. Så störigt! Jag visste var jag var, och var jag skulle, men jag kunde banne mig inte fundera ut hur jag skulle gå. Iallafall, så var stället stängt.. Speciellt second hand affärer tycks ha öppet lite när de vill.. Så jag promenerade en bit till småställena som ligger mellan Pompidou och Les Halles, men de var inget kul. Åkte hem och hjälpte en spansk fruktförsäljare i metron att skriva "päron" på en bit kartong. Gick till mataffären och kassen gick sönder på vägen hem. TUR att jag hade vinaren i handen... Blev inbjuden på tårtkalas av ett gäng som satt och käkade en helt enorm tårta på fiket här nedanför. Tackade nej. Och nu sitter jag här och väntar på Malin H.. Vad konstigt det känns!


Paris #4



Jag har så lite plats i resväskan att jag i första hand får sikta in mig på små saker om jag vill göra av med pengar... Smycken är bra, det kan man hitta hur mycket fina som helst i Paris om man letar.
1. Armband från Marc by Marc Jacobs. Jag var i deras butik idag, och den var en glad överraskning. Till skillnad mot den i New York, var det en ganska stor lokal. Och dessutom helt folktom! Augusti måste vara bästa parismånaden om man vill shoppa, det är så lugnt och skönt i alla butiker (parismått mätt...) och man kan gå runt i lugn och ro och kolla på allt man vill.
2 & 3. Armband från en butik i Montmartre. En av de få butiker som var öppen i Montmartre igår var en pytteliten smyckesbutik där en tant eldade rökelser och tillverkade alla smycken själv. De flesta var inte alls min stil, men jag älskar nitarmbandet.
4. Halsband från Marc by Marc Jacobs.
5. Armband från H&M. Orginellt.. Men accessoaravdelningen på Hm som ligger på Rue de Rivoli får en att vilja köpa precis allt. Jag köpte ett fult halsband också som förlorade all sin dragningskraft så fort jag tog det ur butiken. Nedrans.
6. Ring från Marc by Marc Jacobs.
7. Ormringen köpte jag i en silverbutik vid Pompidou. Det finns en hel del liknande runt om i Paris, fullproppade med jättefina silversmycken. Dock betalar man allt per gram och det tenderar att bli fett dyrt...

Paris #3

Måndag är visst nya söndag? Sara och jag åkte till montmartre idag. Hon för att köpa tyg, och jag för att leta rätt på en svensk godisbutik som jag googlat fram. Tyg fick vi tag på, men i övrigt var Montmartre rätt öde, bortsett från vid Sacre-Coeur förstås. Nästan allt var stängt. Tydligen är det semestertider här nu, och parisarna har flytt stan. Så annat än vid de typiska turistställena är Paris mycket lugnare än vad jag upplevt förr. Skönt. Så, vi fick iallafall handlat lite presenter till nära och kära och sen återvände vi hem för att packa in dem fint. Vi pysslade hur länge som helst med papper, snören, saxar och pennor (med tanke på det blev resultatet föga imponerande). Efter det köpte vi körsbär och satt oss i parken som ligger precis vid lägenheten. Den är så otroligt fin! Ska ta med kameran nästa gång vi går dit. När man är där kan man inte riktigt förstå att man sitter mitt i Paris. Vi åt körsbärs tills vi fick ont i magen och sen somnade vi på filten. Så himla härligt.. Nu sitter alla med varsin dator och pysslar med sitt. Jag googlar Paris highlights, skriver ner allt på en lista som börjar bli himla lång  och lyssnar på Alex Schulmans sommarprat. Gwen översätter en bok från svenska till franska. Jag har inte riktigt förstått varför. Och Sara jobbar på något viktigt visst. Snart inser vi nog att vi är tvugna att laga någonslags middag iallafall...

Paris #2

Jag var inställd på Louvren idag, men det gick åt skogen när vi kom dit och såg den kilometerlånga kön. Nej. Det var inte en överdrift. Vi gick längs med kön och det tog nästan tio minuter. Aldrig i livet. Så vi gick till Pompidou (på bilden) och såg Kandinskyutställningen där. Jisses vad jag kände mig malplacerad bland alla konstnördar, men det var kul. Sen käkade vi lunch utanför och fick musikunderhållning av tanten på bilden. Hon var söt och totalt tondöv.



Jag köpte en ny ormring. har saknat den som tappade huvudet.


Sen gick vi till Marais och köpte macarons på ett bögboulangerie. Allt bröd var snoppar.



Paris #1


Jag har promenerat isönder mina fötter idag, men nu kan jag Paris lite bättre! Det är nyttigt att vara helt utlämnad till sina egna kartläsarskills (obefintliga). Nackdelen är att jag börjar bli lite lagom trött på mitt eget sällskap nu alltså... Därför blev jag glad när Gwen ringde nyss och på svenska berättade att han och Sara kommer hem vid nio. Det är fruktansvärt pinsamt att han pratar mycket bättre svenska än vad jag pratar franska, vet inte riktigt hur jag ska komma undan med hedern i behåll de här dagarna..


RSS 2.0